Hospi Avontuur

Hospi Avontuur logo

Bereid kinderen al spelend voor
op een ziekenhuisopname

Wat is Hospi Avontuur?

Hospi Avontuur is een educatieve game die jonge kinderen (3-9 jaar) voorbereidt op een ziekenhuisopname. Het uitgangspunt: een goede voorbereiding speelt in op algemene nood aan veiligheid en voorspelbaarheid, zowel bij kinderen als hun ouders. 

De Hospi Koe neemt je mee op avontuur. Al spelend maken kinderen kennis met het hele traject van voorbereiding thuis tot ontslag uit het ziekenhuis. Ze maken hun koffertje (met knuffel), leren dat ze nuchter moeten zijn, racen naar het ziekenhuis, zoeken hun weg in het ziekenhuis, maken kennis met de anesthesist, mogen elektroden plakken en verwijderen en zwaaien het ziekenhuisteam uit. En dat allemaal in een half uurtje.

Onderbouwde inhoud?

Hospi Avontuur is een ontwikkeling van Hogeschool PXL, Jessa Ziekenhuis en Polygoat, met de steun van CM. De onderzoekers bestudeerden de tradititonele voorbereidingsprogramma’s en onderzochten de meerwaarde van een serious game voor dit soort toepassingen. Samen met de verschillende stakeholders (kinderen, ouders, leerkrachten, ziekenhuispersoneel) werkten ze scenario’s uit waarin de kernelementen van een ziekenhuisopname verwerkt zitten.

Het spel is zowel in een niet-klinische, als in een klinische setting getest waarbij de kinderen na het spelen van het spel goed scoren op hun kennis van de verschillende elementen. De serious game bevestigt daarmee als krachtige leeromgeving. Een ziekenhuisopname wordt daarmee meer voorspelbaar en roept minder stress en angst op.